Stroopsoldaatje, ouderwets lekker!

Stroopsoldaatjes, de nieuwere generaties kennen dit product niet. Hoe komt dat? Dat komt omdat de stroopsoldaatjes steeds minder worden verkocht, en steeds moeilijker te verkrijgen zijn. Ze zijn wel te verkrijgen bij ’t Stroopwafelhuisje zowel op de markten als online! Bestel de overheerlijke stroopsoldaatjes online via de webshop van t Stroopwafelhuisje

Wat is een stroopsoldaatje?

Een stroopsoldaatje is een Nederlands traditioneel, ouderwets soort snoep. Net als wijnballen, Jodenvet, zuur- en kaneelstokken, toverballen etc. Vele producten van  vroeger zijn bijna niet meer te koop, soms zie je sommige snoepproducten nog wel terug op de kermis of speciale snoepkraampjes zoals in die van de Efteling en uiteraard te bestellen bij de webwinkel van t stroopwafelhuisje. Deze ouderwetse Hollands snoep werden met de hand gemaakt, door de mensen zelf.

De stroopsoldaatjes is eigenlijk gegoten stroop, die in een puntig papiertje wordt uitgehard, door het afkoelingsproces. Wanneer het de temperatuur stijgt, door bijvoorbeeld de zomer of het stoppen in je mond zal de stroop zich langzaamaan verdunnen (smelten).  Vroeger werd er naast het snoepen van de stroopsoldaatjes ook erg mee gelachen en gespeeld, want als je er lang op zuigt en rond draait in je mond, krijg je niet alleen een schraal verhemelte maar je kunt er een vlijmscherpe punt aanzuigen, waardoor je iemand gemeen mee kunt prikken. Je speelde als het waren soldaatjes, elkaar proberen te prikken met de scherpe punt, kon je er een heel ‘’gevecht’’ van bedenken.

Daaruit kan je de naam stroopsoldaatje uit halen.

De stroopsoldaatjes kunt u ook thuis zelf eens proberen te maken, je hebt er niet veel voor nodig. Alleen de tijd en het geduld moet je ervoor vrij maken.

Hieronder het authentieke stroopsoldaatjes recept:

  • 200 gram rietsuiker
  • 40 gram roomboter (ongezouten)
  • Vetvrij velletjes papier

Rol alvast pijltjes van het vetvrij papier. Fixeer zo nodig met sukje crêpepapier. Zet de pijltjes rechtop omhoog in een bak met droge rijst of droge bonen. Smelt de suiker in een pan op laag rustig vuur, of op laagste stand van je inductie plaat. Blijf de hele tijd bij dit smeltingsproces, want je moet de suiker niet aan laten branden. Als de suiker een beetje begint te verkleuren doe je een klontje roomboter bij. Let goed op, gesmolten suiker is gloeiend heet en de boter kan gaan spetteren!

Roer zachtjes door tot dat het een niet te donker bruine massa is geworden. Is alles goed door elkaar geroerd en goed gesmolten, vul dan de pijltjes met de massa en laat ze rustig afkoelen.. Bijv. in de koelkast..

Geen tijd om de stroopsoldaatjes zelf te maken?

Bestel de overheerlijke stroopsoldaatjes online via de webshop van t Stroopwafelhuisje

De stroopsoldaatjes van t Stroopwafelhuisje zijn glutenvrij!!

<<Terug naar blog pagina

TIP: Wist je dat het ook leuk is om stroopsoldaatjes als traktatie op school uit te delen!

3 gedachtes over “Stroopsoldaatje, ouderwets lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.